Onze LED Strip handleiding is een handige tool voor het aansluiten en installeren van mono-color led strips en RGB led strips.

LED Strip handleiding

Niet alleen het kiezen van de juiste soort led strip is belangrijk, alsook de juiste voeding, controller en profiel voor een optimaal resultaat en een lange levensduur van uw ledstrips.

1) De Led Strip uitpakken

Een ledstrip is een flexible printplaat met elektronische componenten. Deze componenten zijn zeer gevoelig aan statische elektriciteit. Statische elektriciteit is onvermijdelijk en ontstaat wanneer we ons bewegen door de wrijving van bv kleding of tapijten.
Ontlaadt uzelf alvorens ledstrips aan te raken.Dit kan bv door de aardingspen van een stopcontact aan te raken.Doe dit op regelmatige basis tijdens de Installatie.

Voorkom directe aanraking van de elektronische componenten op de led strip.

niet-aanraken

2) Controleer de Led Strip

Alvorens de led strip definitief te kleven in een aluminium profiel dient u de ledstrip eerst te controleren op defecten.

 • Haal de led strip uit de verpakking en rol deze voorzichtig van het bobijn af.
 • Sluit de ledstrip aan op een geschikte 24VDC voeding, bij BICOLOR, RGB of RGBW ledstrips: controleer steeds elk kanaal afzonderlijk. Sluit hiervoor de + van de led strip aan op de + van de voeding, en sluit om beurt de – van elk kanaal aan op de – van de voeding.
 • Controleer de volledige led strip op defecten of kleurverschillen

3) Gebruik de juiste uitvoering

IP20 geniet altijd de voorkeur, in een droge binnenruimte is de natuurlijke afkoeling optimaal.

ip20

IP65 is voorzien van een siliconen beschermlaag en is geschikt voor vochtige ruimtes. De siliconen afwerking kan de kleuruitstraling beinvloeden (colorshift). Gebruik de IP20 en IP65 uitvoering niet in dezelfde ruimte om kleurverschillen te voorkomen.

ip65

IP67C vervangt de IP68 uitvoering voor buitentoepassingen. De met lucht gevulde siliconen mantel verbeterd het optische resultaat waardoor er geen colorshift optreedt. De IP67C versie is bovendien UV- en zeewaterbestendig.

ip67c

4) Inkorten van Led Strips

Bij het inkorten van IP65 of IP67C ledstrips is het zeer belangrijk om de uiteinden opnieuw waterdicht te maken:

 • Knip de ledstrip enkel door op de gemarkeerde lijnen
 • Kras lichtjes met een schroevendraaier op de soldeerpunten om deze vetvrij te maken
 • Soldeer de draden aan de ledstrip, gebruik steeds soepele kabel, bv type LIYY-OB
 • Ontvet het ingekort gedeelte, en maak opnieuw waterdicht met behulp van (zuurvrije) siliconen

inkorten-led-strip

5) Led Strip bevestigen

Indien de led strip na controle geen defecten of kleurverschillen vertoont, dan kan overgegaan worden tot de definitieve montage. Een ledstrip is zeer gevoelig voor mechanische belasting. Behandel een led strip daarom steeds met de nodige voorzichtigheid:

 • Oefen nooit mechanische druk uit
 • Niet plooien of torsen
 • Niet vastkleven en opnieuw losrukken
 • Bij solderen, gebruik steeds soepele kabel, geen xvb

niet-plooien

6) Aluminium Profielen en hun koeling

Voor een optimale levensduur is het zeer belangrijk om de led strip steeds in een aluminium led profiel van Integratech te kleven. Dit garandeert een maximale warmteafvoer en voorkomt oververhitting van de ledstrip. De garantie is niet geldig indien ledprofielen van een andere fabrikant gebruikt worden!

 • Plaats geen led strips in een kleine afgesloten ruimte, Zorg steeds voor voldoende verluchting.
 • Kleef de led strip steeds in een Integratech ledprofiel=kwaliteits aluminiumlegering 6060 (Al-Mg-Si) met optimale koeleigenschappen en minimale krimp of uitzetting.
 • In onze catalogus vindt u bij alle led profielen een icoon waarop het maximale koelvermogen aangeduid wordt.

In onderstaande tabel vindt u een handig overzicht welk profiel u kan combineren met welke strip en vice versa.

combinatie led strips en profielen

7) Led Strip aansluitprincipe en kablage

Een ledstrip kan niet gedimd worden met een klassieke triac dimmer aan de 230V zijde, ledstrips worden steeds gedimd aan de 24V zijde met behulp van een PWM dimmer. Integratech biedt een uitgebreid pakket sturingen aan, o.a. draadloos, 1-10V, DALI, DMX, KNX, WiFi.

Hou bij het plaatsen van de bedrading rekening dat u op laagspanning werkt! Bij laagspanning worden hogere stromen opgewekt, de kabelsecties dienen bijgevolg groter te zijn dan wanneer men op netspanning werkt. Bij grote lengtes of hoge vermogens is het daarom praktischer om meerdere laagvermogen voedingen te gebruiken, in plaats van één hoogvermogen voeding. Hiermee voorkomt u hoge stromen en zware kabelsecties.

Gebruik steeds een voldoende grote kabelsectie tussen voeding en led strip, raadpleeg onderstaande tabel.

tabel led strip kablage

Het is zeer belangrijk om led strips steeds parallel aan te sluiten om deze voedingsbanen niet te overbelasten = opwarming en beschadiging van de ledstrip!

led strip aansluiten

Aansluitschema niet dimbare Mono-color ledstrip

niet-dimbare-mono-color

Voeden aan één zijde = maximum 5 lopende meter ledstrips
Voeden aan beide zijden = maximum 20 lopende meter ledstrip (enkel lage vermogens tot 15W/m).

Aansluitschema dimbare Mono-color ledstrip

dimbare-mono-color

Integratech ledstrips worden steeds gedimd aan de 24V zijde!
Dimmen aan de 230V met triac is niet mogelijk!
Dimensionering voeding: lengte ledstrip x vermogen/meter + 10% reserve!

Aansluitschema RGB ledstrip

rgb-strip-aansluiten

8) Opbouw led strip

Een ledstrip is opgebouwd uit een aantal secties. Elke sectie is een aparte schakeling op zich, en de hoeveelheid en grootte van deze secties is afhankelijk van het vermogen van de led strip en de afstand tussen de leds. De secties laten toe om de led strip op de gewenste maat te knippen zonder de ledstrip te beschadigen.

opbouw-ledstrip

Een LED is altijd stroomgestuurd. Op de ledstrip bestaat elke sectie of schakeling uit een aantal leds in serie geschakeld, in combinatie met een weerstand. Deze stuurweerstand is zodanig berekend dat de leds aangestuurd worden op de correcte stroomwaarde. Hierbij wordt rekening gehouden met :

 • De aansluitspanning van de ledstrip (24VDC)
 • De stroomwaarde van de ledchip
 • De spanningsval over de ledchip

De flexibele printplaat is dubbelzijdig uitgevoerd. Dit betekend dat er printbanen langs beide zijden aanwezig zijn. Aan één zijde bevinden zich de printbanen voor de onderlinge verbindingen tussen de ledchips en weerstanden. Aan de andere zijde bevinden zich de voedingsbanen die de aansluitspanning over de hele led strip transporteren.

Alle Integratech led strips werken volgens het ‘constant voltage’ principe = spanningsgestuurd.
Dit heeft twee voordelen :

 • Makkelijke bekabeling, meerdere led strips kunnen makkelijk parallel verbonden worden
 • De led strips kunnen gevoed worden met een prijsgunstige DC voeding

Ledstrips bestaan ook in ‘constant current’ uitvoering = stroomgestuurd. Deze ledstrips dienen gevoed te worden met een stroombron = driver met vaste stroomwaarde. De uitgangsspanning is afhankelijk van het aantal leds in serie, en de maximale uitgangsspanning (vermogen)van de driver. Op de led strip bevindt zich dan geen stuurweerstand.

 • Voordeel constant current : iets hoger rendement
 • Nadeel : enkel serie bekabeling is mogelijk, constant current driver is duurder dan DC voeding

9) Dimming van led strips

‘Wanneer ik een 24VDC ledstrip aansluit op 12VDC, dan heb ik 50% licht’
Dit is een veel voorkomende redenering die fout is. Op de ledstrip bevinden zich stuurweerstanden die gedimensioneerd zijn op een voedingsspanning van 24VDC.

Indien u 12VDC aansluit op een 24VDC ledstrip dan gaat de led strip geen licht geven. De opgewekte stroom bij 12VDC is lager dan de drempelwaarde van de ledchips. (een led gedraagt zich als een diode, de drempelwaarde is de minimumspanning die nodig is om de diode te doen geleiden).

Een ledstrip kan dus niet gedimd worden door de voedingsspanning te verlagen.

Een led strip kan enkel gedimd worden met behulp van een PWM signaal.
PWM betekent pulse wide modulation = pulsbreedtemodulatie. De gelijkspanning wordt omgezet naar een blokgolf signaal waarvan de pulsbreedte en periode wordt aangepast. Hetzelfde principe wordt ook toegepast bij motorstruringen.

Wanneer we een led aansturen met een PWM-signaal dan zal de led op hoge snelheid aan- en uitschakelen.
Wanneer de gebruikte frequentie hoog genoeg is dan zal de traagheid van het oog ervoor zorgen dat het lijkt dat de led zachter brandt.

De PWM frequentie van alle Integratech controllers is standaard ingesteld op 1,2KHz.

Visio-handleiding ledstrips uitgebreid.vsd

10) Voeding voor een led strip berekenen

Integratech ledvoedingen zijn geschakelde voedingen. De wisselspanning wordt na omzetting naar gelijkspanning en afvlakking omgevormd naar een hoogfrequent blokgolf signaal. Deze techniek wordt toegepast om de rimpelspanning tot een minimum te herleiden.

Bij het berekenen van de benodigde voeding(en) dient men rekening te houden met een aantal factoren.
Net zoals bij elektronische transformatoren heeft de ledvoeding soms een minimum belasting nodig.

Indien de belasting van de voeding lager is dan deze minimum belasting dan zal de uitgangsspanning van de voeding onstabiel worden en bv knipperen. De minimum belasting vinden we terug op de datasheet van de voeding, onder ‘current range’.

Reken ook steeds minimum 10% reserve bij het kiezen van een voeding.

11) Richtlijnen bij de keuze van een juiste voeding

Dimensionering

Hou bij dimensionering van de voeding rekening met een reservemarge van 5 tot 10%. Een voeding die aanhoudend voor 100% belast is, wordt warmer, en gaat minder lang mee. Indien de voeding gebruikt wordt in combinatie met een PWM sturing dan beïnvloedt dit de efficiëntie van de voeding waardoor deze reservemarge zeker noodzakelijk is.

Minimum belasting

Ook de minimum belasting is voor bepaalde types voedingen belangrijk. Om knipperen van de led strip te voorkomen raden wij steeds een minimum belasting van 60% aan.

Verdeling vermogen

Bij het plaatsen van grote vermogens led strips gaat de voorkeur naar meerdere kleinere voedingen in plaats van één grote voeding. Verdeel het totaal vermogen steeds over verschillende kleinere voedingen, en plaats deze voedingen zo dicht mogelijk bij de led strips. Dit om zware kabelsecties en spanningsverliezen te voorkomen.

Dimmen

Een standaard ledvoeding is nooit dimbaar aan de 230V zijde met een triac dimmer. Ledstrips worden steeds gedimd aan de 24VDC zijde met behulp van een PWM dimmer.

Plaatsing

Plaats een voeding nooit in een kleine volledig afgesloten ruimte. Indien de voeding te warm wordt dan treedt de thermische beveiliging in werking en wordt de voeding uitgeschakeld. Indien meerdere DIN-rail voedingen in een elektrisch bord geplaatst worden, respecteer dan steeds een afstand van 0,5 modules tussen elke voeding.

Onze verschillende type voedingen:

HDR serie: Modulaire voeding voor DIN-railmontage in modulaire borden voor vermogens vanaf 15W tot 100W.

DRP serie: High power voeding geschikt voor DIN-railmontage in industriële borden voor vermogens vanaf 240W tot 480W.

DRT serie: High power voeding geschikt voor ingangsspanning 3x400V voor DIN-rail montage in industriële borden voor vermogens vanaf 240W tot 960W.

APV serie: Laag vermogen voeding in een compacte klasse II behuizing IP30 voor vermogens vanaf 12W tot 35W.

PLC serie: Ledvoeding met aansluitconnectoren in een klasse II IP30 behuizing voor vermogens vanaf 30W tot 100W.

LPV serie: Waterdichte ledvoeding in een klasse II IP67 behuizing voor vermogens vanaf 20W tot 150W.

HLG serie: Waterdichte ledvoeding met hoge efficiëntie in een metalen klasse II IP65 behuizing voor vermogens vanaf 40W tot 600W.

NPF serie: Dimbare ledvoeding met PWM uitgang in een klasse II behuizing IP67. Dimbaar met 1-10V dimmer.

12) Aansluitprincipe controllers

Alle controllers hebben 3 of 4 kanalen van 5A.
Op 24V geeft dit 5×24 = 120 Watt per kanaal beschikbaar.

Mono-color modus:
Alle kanalen worden synchroon uitgestuurd
1 kanaal apart bedienen is niet mogelijk

mono color led strip aansluiten

RGB modus:

3 kanalen van 120W = max. 360W per controller

rgb led strip aansluiten

RGB+W modus:

4 kanalen van 120W = max. 480W per controller

rgbw led strip aansluiten

Elke draadloze kit bestaat steeds uit 1 zender en 1 ontvanger.

Meerdere kringen kunnen apart of tegelijk aangestuurd worden naargelang type.
Per aparte kring steeds 1 extra ontvanger nodig.

13) Welke led strip bediening kiezen

Draadloos

Voordelen :

 • Minder bekabeling nodig
 • Bediening vanop meerdere plaatsen met handzender of wandbediening
 • Vele bedieningsmogelijkheden voor alle types ledstrips

Nadeel :

 • Afstand tussen zender en ontvanger is beperkt tot +/- 30 meter naargelang toepassing

Drukknoop bediening

Voordelen :

 • Bediening vanop meerdere plaatsen met standaard drukknop.

Nadeel :

 • Basic bediening, minder mogelijkheden

1-10V controller

Voordelen :

 • Ideaal voor domotica installaties. Kan gebruikt worden in combinatie met de 1-10V stuurmodule van de domotica fabrikant.

DALI controller

Voordelen :

 • Ideaal voor gebruik in combinatie met DALI gebouwbeheersysteem.
 • KNX systemen met DALI gateway
 • Adresseerbare controller.
 • Instelbare modus voor monocolor, bicolor, RGB of RGB+W

DMX controller

Voordelen :

 • Veel gebruikt in theaterwereld, 512 kanalen beschikbaar
 • Ideaal voor complexe bedieningen
 • Zelf lichtprogramma’s en kleureffecten programmeren met behulp van DMX software en PC interface
 • Minder bekabeling nodig bij complexe installaties
 • Lange afstanden tussen controllers mogelijk (DMX kabel gebruiken)
 • Instelbare modus voor monocolor, bicolor, RGB of RGB+W

Nadelen :

 • Bij voorkeur DMX kabel gebruiken om storingen te vermijden.
 • In huishoudelijke omgevingen met weinig stoorfactoren kan UTP gebruikt worden voor kleine afstanden <50m

tabel voedingen

Led Strips
Voedingen & Sturingen
Profielen