Het kiezen van de juiste voeding voor uw LED Strips is erg belangrijk om het optimale resultaat te bekomen in combinatie met een maximale levensduur van uw led strip.

Richtlijnen bij de keuze van de juiste voeding

Dimensionering

Hou bij dimensionering van de voeding rekening met een reservemarge van 5 tot 10%. Een voeding die aanhoudend voor 100% belast is, wordt warmer, en gaat minder lang mee. Indien de voeding gebruikt wordt in combinatie met een PWM sturing dan beïnvloedt dit de efficiëntie van de voeding waardoor deze reservemarge zeker noodzakelijk is.

Minimum belasting

Ook de minimum belasting is voor bepaalde types voedingen belangrijk. Om knipperen van de led strip te voorkomen raden wij steeds een minimum belasting van 60% aan.

Verdeling vermogen

Bij het plaatsen van grote vermogens led strips gaat de voorkeur naar meerdere kleinere voedingen in plaats van één grote voeding. Verdeel het totaal vermogen steeds over verschillende kleinere voedingen, en plaats deze voedingen zo dicht mogelijk bij de led strips. Dit om zware kabelsecties en spanningsverliezen te voorkomen.

Dimmen

Een standaard ledvoeding is nooit dimbaar aan de 230V zijde met een triac dimmer. Ledstrips worden steeds gedimd aan de 24VDC zijde met behulp van een PWM dimmer.

Plaatsing

Plaats een voeding nooit in een kleine volledig afgesloten ruimte. Indien de voeding te warm wordt dan treedt de thermische beveiliging in werking en wordt de voeding uitgeschakeld. Indien meerdere DIN-rail voedingen in een elektrisch bord geplaatst worden, respecteer dan steeds een afstand van 0,5 modules tussen elke voeding.

 

Onze verschillende type voedingen:

HDR serie: Modulaire voeding voor DIN-railmontage in modulaire borden voor vermogens vanaf 15W tot 100W.

DRP serie: High power voeding geschikt voor DIN-railmontage in industriële borden voor vermogens vanaf 240W tot 480W.

DRT serie: High power voeding geschikt voor ingangsspanning 3x400V voor DIN-rail montage in industriële borden voor vermogens vanaf 240W tot 960W.

APV serie: Laag vermogen voeding in een compacte klasse II behuizing IP30 voor vermogens vanaf 12W tot 35W.

PLC serie: Ledvoeding met aansluitconnectoren in een klasse II IP30 behuizing voor vermogens vanaf 30W tot 100W.

LPV serie: Waterdichte ledvoeding in een klasse II IP67 behuizing voor vermogens vanaf 20W tot 150W.

HLG serie: Waterdichte ledvoeding met hoge efficiëntie in een metalen klasse II IP65 behuizing voor vermogens vanaf 40W tot 600W.

 

Gebruik bekabeling

Hou bij het plaatsen van de bedrading rekening dat u op laagspanning werkt! Bij laagspanning worden hogere stromen opgewekt, de kabelsecties dienen bijgevolg groter te zijn dan wanneer men op netspanning werkt. Bij grote lengtes of hoge vermogens is het daarom praktischer om meerdere laagvermogen voedingen te gebruiken, in plaats van één hoogvermogen voeding. Hiermee voorkomt u hoge stromen en zware kabelsecties.

In volgende tabel kan u eenvoudig terugvinden welke kabel u best gebruikt voor uw led strip project.

tabel led strip kablage

Welke sturing kiezen?
Ga naar profielen
Ga Naar LED Strips